BUURTINITIATIEF GRAVENBURG 2024
We gaan binnenkort een groen dak én een groene gevel aanleggen bij je buurtgenoot Berthe. Nu maken we jullie buurt graag nog groener! Dus als jij ook voor GrunnDak kiest kunnen we de aanleg combineren en krijgen jullie 10% korting. Dit geldt voor groene daken, groene gevels, daktuinen en het afkoppelen/bergen van je regenwater. Ook kunnen we de ontwerpen die we voor jou en je buren maken mooi op elkaar afstemmen. Dat is niet alleen leuk voor jullie, maar draagt ook meer bij aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van jullie buurt.
Dit is niet de eerste keer dat we met groene daken en gevels aan de slag gaan in Gravenburg. In 2022 en 2023 hebben we bij 4 huizen groene daken aangelegd. Ook hebben we vorig jaar bij Hester een mooie groene gevel mogen maken. Woon je in Gravenburg en wil je graag aanhaken bij dit burenvoordeel? Meld je dan aan!
WAAROM GROEN?
We krijgen steeds vaker met extreme droogte en regenval te maken. Groen werkt als een demper op die extremen doordat het én water vasthoudt én het water via de planten gedeeltelijk verdampt (tot wel 50%!). Dit zorgt voor een vochtbuffer, afkoeling van de omgeving en minder (snelle) doorstroom van hemelwater naar het riool. Dat geeft jou meer comfort in huis en in het geval van een groen dak gaat je dakbedekking langer mee. En niet minder belangrijk, ook ons klimaat en onze natuur is gebaad bij meer groen. Zo nemen de planten CO2 op en worden de insecten en vogels ook blij van meer (inheems) groen.
GRUNNBEGELEIDING
In de afgelopen jaren zijn er al verschillende buurten geweest waar we bij een groep buurtgenoten groene daken en groene gevels hebben aangelegd. Daarnaast werken we sinds kort samen met Grunneger Power: de energiecoöperatie van de gemeente Groningen. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van buurtinitiatieven in combinatie met energieprojecten maar willen nu ook met meer groen aan de slag. Zo versterken we elkaar.
SUBSIDIE
Tot 30 juni kun je bij de gemeente Groningen weer subsidie aanvragen voor je groene plannen. Dat geldt ook voor iedereen die meedoet aan een buurtinitiatief, waarbij ieder individueel deze subsidie aan moet vragen. Voor al onze producten is subsidie aan te vragen: daktuinen, groene daken, groene gevels, afkoppeling van regenwater en regenwaterberging. Wat wij vanuit GrunnDak niet aanbieden, maar waar je ook nog subsidie voor aan kunt vragen is het ontstenen van je tuin en het planten van bomen. In je aanvraag kun je al deze subsidies ook combineren. Meer weten? Lees hier verder
Hier kun je de subsidie aanvragen.
Hoe werkt het?
Offerte aanvragen
Dit doe je door ons contactformulier in te vullen en op te sturen. Een offerte aanvragen is vrijblijvend.
Offertegesprek en technische inschatting
Vaak komen we langs voor een offertegesprek en -indien nodig- een technische inschatting. Soms is dit niet nodig omdat we bijvoorbeeld voor een buurtinitiatief op identieke schuurtjes een groen dak aanleggen.
Subsidie aanvragen
Het enige wat je nodig hebt is een offerte en een ontwerp om in te dienen. Een subsidie aanvragen doe je hier. Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag.
Aanleg
Meestal wordt de aanleg in de buurt binnen 6 weken ingepland. Afhankelijk van de grootte van het project en het seizoen wordt de aanleg in delen of in één keer gedaan. Uiteraard plannen we dit in overleg met jou en je buurtgenoten.
Nazorg
Na de aanleg krijg je van ons alle informatie over het (zeer weinige) onderhoud van je groene producten. Daarnaast kijken we nog twee jaar met je mee en kun je bij ons aan de bel trekken als je vragen hebt.
GRUNNDAK
Er is grote variatie in de kwaliteit van groene daken. Wij vinden het belangrijk dat jouw groene dak bijdraagt aan de lokale biodiversiteit, dat de uitgekozen planten goed kunnen groeien en dat de planten op jouw groene dak niet verdrongen worden door woekerende begroeiing uit de omgeving. Daarom kiezen wij voor onderhoudsarme planten die zoveel mogelijk passen bij de lokale begroeiing en leggen we een geschikte bodem aan waarin specifiek deze planten goed kunnen groeien. Dat betekent dat het langer duurt voordat jouw groene dak grotendeels begroeid is, maar ook dat je planten het op de lange termijn beter doen en je dus meer profijt hebt van je groene dak: een echt GrunnDak. Meer weten? Lees hier verder
GRUNNGEVEL
We bieden verschillende constructies aan en bekijken altijd per situatie welke planten geschikt zijn. Zo is het belangrijk dat jouw groene gevel geen schade toebrengt aan je huis of pand. Ook vinden we het belangrijk dat de constructie er nog steeds mooi uitziet bij een winterse kale (niet zo) groene gevel. Onze groene gevels zijn dus altijd maatwerk. Wil je een stapje verder gaan, dan kan onze huiskunstenaar Koos Buist een uniek ontwerp maken voor jouw groene gevel. Bij het aanleggen van je groene gevel zorgen we ervoor dat de wortels van de planten bij het grondwater kunnen. Zo zijn ze beter bestand tegen droge dagen. Zo zorgen we voor een zo mooi mogelijke groene gevel: een echte GrunnGevel. Meer weten? Lees hier verder
GRUNNDAKTUIN
Een groen dak is mooi om op uit te kijken, maar met een daktuin kun je ook óp je dak genieten van al dat groen. Ook voor gemeenschappelijke ruimtes en ontmoetingsplaatsen kan een daktuin een grote toevoeging zijn. Wij willen dat jouw daktuin bijdraagt aan de lokale biodiversiteit, dat de uitgekozen planten goed kunnen groeien en dat de planten op je daktuin niet verdrongen worden door woekerende begroeiing uit de omgeving. Daarom kiezen wij voor onderhoudsarme planten die passen bij de lokale begroeiing en leggen we een geschikte bodem aan waarin specifiek deze planten goed kunnen groeien. Dat betekent dat het even duurt voordat jouw daktuin grotendeels begroeid is, maar ook dat je planten het op de lange termijn beter doen en je dus meer profijt hebt van je daktuin. Om je daktuin zo mooi en uniek mogelijk te maken, wordt dit ontworpen door onze huiskunstenaar Koos Buist. Meer weten? Lees hier verder
GRUNNWATER
AFKOPPELEN (EN BERGEN) REGENWATER
Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker met extreme droogte en regenval te maken. Het regenwater van daken stroomt nu nog vaak via de regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit (relatief) schone regenwater kan net zo goed de grond in lopen. Met meer water in de grond hebben de planten een grotere buffer bij extreme droogte. Dat is beter voor de planten én de dieren die afhankelijk zijn van deze planten. Ook is het prettiger voor ons omdat het grondwater via de planten verdampt en daarmee de directe omgeving afkoelt. Daarnaast wordt het rioolstelsel minder belast bij extreme regenval. Gelukkig is het vrij simpel om je regenpijp los te koppelen en naar je tuin of een regenvat te leiden.
Wij helpen je graag bij het afkoppelen van regenwater. In overleg met jou bekijken we waar we de regenpijp afkoppelen en hoe we dit met extra stukken regenpijp naar de tuin of een regenvat leiden. Je kunt kiezen welke kleur deze extra stukken regenpijp krijgen (grijs, wit, bruin of groen). Ook kunnen we naar jouw wensen een regenvat leveren en installeren. Zo krijgt jouw tuin GrunnWater. Meer weten? Lees hier verder