Dakinspectie! Hoe staat het met uw bitumen?

Een goed groendak heeft een goede basis nodig. In Nederland zijn de meeste platte daken aangelegd met zwarte bitumendakbedekking. Bitumen is een bekend product dat zich gedurende de jaren zeker bewezen heeft. Het is ijzersterk, waterdicht en bestand tegen chemische stoffen. Bovendien heeft het grote kleefkracht op diverse materialen. Dat is met name handig wanneer er andere dakelementen worden geplaatst. Het heeft alleen ook een paar minder mooie eigenschappen. Een bitumendakbedekking heeft een slechte UV-, zuurstof- en warmtebestendigheid. Onder extreme temperaturen slijt een bitumendakbedekking door krimp en uitzetting van het materiaal. Bij extreme vrieskou wordt het hard (en broos), bij extreme warmte wordt het zacht. Dat maakt de levensduur van een bitumendakbedekking betrekkelijk kort (20 tot 30 jaar). Een groendak kan een mooie bescherming zijn voor het bitumen dak.

Voorafgaand aan de aanleg van een groendak moet er goed worden gekeken naar de staat van de onderliggende dakbedekking. Of het bitumen dat u heeft in goede conditie is kunt u vrij snel zelf al inschatten. Om u daarbij te helpen volgt hier een korte uitleg over het bitumen dak. We noemen het ‘de 5 tekenen van ouderdom' (van bitumen). Maar voordat u het dak opstapt: uw veiligheid gaat boven alles. Eerst twee gouden regels: zorg ervoor dat u altijd met het gezicht naar de rand van het dak kijkt en loop nooit achteruit op een dak!

Mocht u tekenen op uw bitumen dak vinden van slijtage dan hoeft dit niet per se te betekenen dat er direct onderhoud zal moeten plaats vinden. Meestal is er niet gelijk sprake van lekkages naar onderliggende lagen omdat een bitumendakbedekking uit 2 afzonderlijke teerlagen is opgebouwd. De eerste laag bitumen wordt aangebracht op het dak door middel van speciale daklijm en daknageltjes (kleine spijkertjes). Boven deze laag wordt een toplaag ‘gebrand’. Met een gasbrander worden deze twee lagen verhit en daarna samengedrukte waardoor er een versmolten bitumendakbedekking ontstaat.

Op het oog is soms directe slijtage van het bitumen waar te nemen. Als dat het geval is staat u waarschijnlijk op een ouder dak. De slijtage is ontstaan bij het uitzetten en krimpen van de bitumenlagen. De eerste zwakke plekken in de bitumen bovenlaag zijn zichtbaar door duidelijke scheuren.

Het tweede teken kan langs de stroken bitumendakbedekking worden gevonden en aan de randen van het dak. Na verloop van tijd of door ongelukkige montage kunnen de naden tussen de bitumenstroken uitlopen en open gaan staan. De aanhechting die bij het branden van de bitumendakbedekking wordt aangebracht moet waterdicht blijven omdat er anders water onder de eerste bitumen laag kan komen.

Het derde teken is water op het bitumen dak. Water op de bitumenlaag is op zich niet schadelijk voor de bitumendakbedekking. Het kan juist een verkoelend effect hebben wat de extremen in temperatuur opvangt. Slijtage vindt echter wel plaats aan de randen van het water: op de overgang tussen het natte en droge bitumen. Een bitumen dak vol met water (mits daar op berekend) is geen probleem. Slechte afwatering kan dat op termijn wel worden.

Het vierde teken is een teken van achterstallig onderhoud. Soms komen we situaties tegen waar dakelementen gewoon zijn verdwenen. Zoals de afsluiting van een luchtafvoer of roosters bij de hemelwaterafvoer. Door het ontbreken hiervan kan er vuil of grind op plaatsen komen waar dit niet gewenst is. Ontstaat er een verstopping dan vindt water altijd een weg daar omheen.

Tot slot het vijfde aandachtspunt: vocht onder het dak. Deze is het minst zichtbaar en potentieel het meest vervelend. Ook hier hoeft er geen sprake te zijn van directe lekkage. De plek kan zijn ontstaan na een reparatie waarbij er water dat eerder onder de bitumen laag is getrokken niet meer weg kan. Of het kan een kwestie zijn van slechte ventilatie van de ruimtes onder het dak.

Heeft u naar aanleiding van uw eigen inspectie vragen? Of denkt u dat uw dak wel een groendak aan kan? U kunt bij ons verdere informatie inwinnen, mocht uw dak niet in ideale staat zijn dan helpen we u graag verder met informatie voor een eventuele latere aanleg van een groendak. Ook kunnen we doorverwijzen naar onze samenwerkingspartners die u helpen bij aanleg van een bitumen of EPDM-dakbedekking.

Geïnteresseerd?

Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een groendak? Neem contact met ons op voor meer informatie