De Planten op het Dak!

Afhankelijk van de bodemdiepte kunnen we sommige soorten wel of niet op het dak. In het overzicht staat vermeld de bloeiperiode, de kleur van de bloem, welke planten er solitair zijn, welke er bodembedekkend zijn. De kleur van het blad en de hoogte of grootte van de plant door de seizoenen varieert. Naast de plantenlijst geven we foto's weer en proberen we een weergave te geven door de seizoenen heen.

In afstemming wordt de bodemdiepte bepaald en kunnen we een selectie van soorten maken. De beplanting wordt afhankelijk van het seizoen aangebracht (circa vanaf april tot en met juli en vanaf september tot en met november). Voor de grassen en kruiden geldt dat deze mogelijk zijn vanaf circa 80 kg per m2.

Na de aanleg van het groendak willen we het groendak nog 2 jaar volgen. Soms zijn niet alle planten op voorraad, we kunnen dan later altijd nog de betreffende plant op het dak zetten. Wil je een bepaalde soort laat het ons dan gerust weten.  In de 2 jaren dat het groendak volgen komen we ongeveer 3 keer per jaar langs. Heb je gedurende het jaar een vraag over het groendak? Via de Whatsapp kunnen we vaak een antwoord geven!

Onder de plantenlijsten is er de mogelijkheid om via een formulier aan te geven welke beplanting we op het dak plaatsen.

1. Sedumbeplanting - Basisbeplanting - 70 tot en met 90 kg per m2

Een selectie van circa 10 sedumsoorten. We plaatsen afwisseld bodembedekkende soorten en meer solitair groeiende soorten (verhouding: circa 70% bodem bedekkend en 30% solitaire soorten). Het volgroeien van het groendak duurt circa 1 tot 2 jaar. In de winterperiode is de beplanting minder vol ten opzicht van de zomer periode.

2. Sedumbeplanting - Pioniersvegetatie - 70 tot en met 90 kg per m2

Aan de basisbeplanting voegen ter variatie een aantal pionierssoorten toe. De pionierssoorten zijn planten die, vergelijkbaar met sedum, tegen de harde omstandigheden op het dak kunnen. Afhankelijk van de bodemdiepte en locatie (veel zon of minder zon)  zijn er verschillende mogelijkheden. We stemmen afhankelijk van het dak een samenstelling af. Per m2 voegen we circa 1 tot 2 planten toe.

3. Inheemse kruiden en bloemen - 80 tot en met 90 kg per m2

In plaats van voornamelijk sedumsoorten te gebruiken gaan we een bodembedekking van kruiden en grassen toepassen. Deze wordt in het voorjaar (april tot mei) en in het najaar ingezaaid (september tot oktober). We planten circa 3 volgroeide planten per m2. De meeste kruiden hebben een bloem en bloeiperiode. In de wintermaanden is de bodembedekking groter dan bij de sedumdaken.

4. Plantenbakken of randbeplanting - 80 tot en met 90 kg per m2

Wanneer we langs de dragende delen van een constructie plaatselijk meer gewicht toevoegen kunnen we een randbeplanting aanleggen. Vaak combineren we dit met een lichtere vorm van bodembedekking zoals door het neerleggen van perzikpitten of boomschors.

5. Grassen - 100 tot en met 110 kg per m2

In plaats van voornamelijk sedumsoorten te gebruiken gaan we een bodembedekking van grassen toepassen. Deze wordt in het voorjaar (april tot mei) en in het najaar ingezaaid (september tot oktober). We planten circa 3 volgroeide planten per m2. De meeste grassen kunnen in de wintermaanden blijven staan, het maaien van het dak is niet nodig. In de wintermaanden is de bodembedekking groter dan bij de sedumdaken.    Geïnteresseerd?

    Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een groendak? Neem contact met ons op voor meer informatie.