Een mooi groen dak begint bij een goede bodem
Contact opnemen
Lavasteen: de perfecte match
Lavasteen biedt precies wat een groen dak nodig heeft. Dit natuurlijke gesteente is relatief licht van gewicht, poreus en rijk aan mineralen. Het houdt water vast tijdens droge periodes, maar voert overtollig water snel af bij zware regenval. Zo blijven de wortels gezond en krijgen de planten precies wat ze nodig hebben.
Sedumplanten, evenals andere droogtebestendige kruiden, halen hun voedingsstoffen grotendeels uit regenwater. Regenwater bevat namelijk sporenelementen en mineralen die de planten nodig hebben om te groeien. Sedumplanten hebben ook een zeer efficiënte manier van water- en nutrientenopslag: ze slaan water en voedingsstoffen op in hun vlezige bladeren, waardoor ze goed kunnen overleven in droge periodes. Hun wortels zijn oppervlakkig en hebben geen diepe bodem nodig om te overleven. Dit betekent dat de sedumplanten en andere droogbestendige kruiden goed gedijen op een bodem van lavasteen. Ook betekent het dat het voor bijv. grassen uit de omgeving een minder aantrekkelijke bodem is omdat dit wel organisch materiaal nodig heeft om te kunnen groeien. Lavasteen is dus een ideale bodem voor jouw groene dak.
Korte termijn versus lange termijn
Veel groene daken maken gebruik van lichtgewicht plastic cassettes of matten met planten die onder optimale omstandigheden gekweekt zijn. Dit betekent dat ze onder minder optimale omstandigheden het ook minder goed gaan doen. Deze daken zien er in het begin dus mooi en strak uit, maar onder de ruigere omstandigheden op een dak – zoals wind, droogte en temperatuurverschillen – zijn ze vaak minder duurzaam.
Bij GrunnDak kiezen we daarom voor lavasteen, planten we de plantjes in de lavasteen bodem en begint het groeien dus juist op het dak. Bij onze reguliere sedumdaken voegen we geen organisch materiaal toe, maar adviseren we de dakeigenaren wel om het dak twee keer per jaar wat mest te geven. Dit is niet noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat de planten wat weelderiger kunnen groeien. Als de dakconstructie het toelaat om meer bodemgewicht toe te voegen, kunnen we ook andere planten dan sedumplanten toevoegen. Deze planten hebben vaak wel organisch materiaal nodig om goed te kunnen groeien, dus bij deze daken bestaat de bodem uit lavasteen gemixt met organisch materiaal. De precieze verhoudingen in combinatie met de plantenkeuze is erg delicaat, daarom zijn onze groene daken altijd maatwerk en kijken we de eerste twee jaar mee met de ontwikkeling van het dak. Meer informatie over onze verschillende groene daken vind je hier.
Ons Grunn gaat verder dan groen
Doordat we gebruiken maken van lavasteen gebruiken we weinig plastic in onze daken. Het plastic dat we wel gebruiken is gecertificeerd gerecycled plastic, in de vorm van drainagematten. Daarnaast bieden we tegen een meerprijs alternatieve drainagematten van natuurlijk materiaal. Hier kun je naar vragen in je offerteaanvraag. Het plastic waarin de planten worden vervoerd is ook gerecycled en wordt na gebruik opnieuw gerecycled.
Onze planten zijn gifvrij en kopen we van lokale kwekers, zoals Natuurlijk Sterker uit Eelderwolde. Als we zaaien, gebruiken we inheemse zaden van Cruydt Hoeck, die een grote genetische variatie hebben. Zo zorgen we voor een groen dak dat niet alleen robuust is, maar ook bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en duurzaamheid. Wil je weten waarom biodiversiteit zo noodzakelijk is voor klimaatadaptatie? Dat lees je hier.
Wij kiezen voor de lange termijn, jij ook?
Bij GrunnDak houden we van praktische oplossingen die werken én duurzaam zijn. Elk project krijgt de aandacht die het nodig heeft. Met lavasteen leggen we een stevige basis voor groene daken die niet alleen mooi zijn, maar ook lang meegaan. Want een groen dak is pas echt duurzaam als het begint met de juiste bodem.
Ik wil graag vrijblijvend informatie ontvangen!
Meer nieuws
Hoe biodiversiteit de stad Groningen klimaatbestendiger maakt
Je wordt bijna doodgeslagen met de term biodiversiteit, maar waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Groen is toch groen? Nou niet dus. Biodiversiteit is cruciaal voor klimaatbestendig groen en dus ook voor een klimaatbestendige stad.
Klimaat subsidies 2024 gemeente Groningen
Vanaf 15 januari tot 1 juli 2024 kon jij je subsidieaanvraag indienen bij de gemeente Groningen.Dit jaar had de gemeente voor meer klimaatadaptieve maatregelen subsidie beschikbaar gemaakt. Naar...
Klimaatsubsidies Groningen, Westerkwartier, Midden Groningen, Smallingerland, Assen
Steeds meer gemeentes bieden klimaat subsidies ter beschikking voor bewoners, bedrijven en woningcorporaties. We krijgen namelijk steeds vaker met extreme droogte en regenval te maken. Groen werkt...