Groendak en zonnepanelen gecombineerd

In het najaar van 2021 hebben wij aan de Voermanstraat in Groningen bij tien adressen een groendak gerealiseerd. Samen met IQ Duurzaam hebben we bovendien een gecombineerd systeem met zonnepanelen geplaatst. In totaal is er op een dakoppervlak van 420 m² een groendak op deze manier aangelegd. We hebben het gehele proces, van aanvraag tot aanleg, begeleid. In de aanloop van het project hebben we het bureninitiatief ondersteund en hebben we geholpen met de subsidieaanvragen richting de gemeente. Voor de aanleg hebben we zowel de dakbedekking als de constructie getoetst en dit is later als naslagwerk aan de bewoners aangeleverd. De aanleg zelf vond in circa één week plaats. Op veler verzoek vertellen we wat meer over hoe het proces is verlopen.

Van aanvraag tot aanbod

Na de aanvraag van één van de bewoners van de flat hebben we een voorstel gedaan voor het aanbrengen van een groendak in combinatie met zonnepanelen. Tijdens het offertetraject is er de gebruikelijke informatie verzameld. Op basis van onder andere bouwtekeningen en constructiegegevens konden we aangeven dat de plaatsing van een groendak in combinatie met zonnepanelen mogelijk was. De staat en leeftijd van de dakbedekkingzijn gecontroleerd, zodat er in de toekomst geen problemen te verwachten zijn.

Het buurtinitiatief

Nadat we zeker wisten dat het groendak, eventueel in combinatie met zonnepanelen, geplaatst kon worden, zijn we samen met de bewoner een initiatief gestart om de buren te betrekken bij het proces. Er is informatie gedeeld over de groene daken, de zonnepanelen en de mogelijkheid om de aanleg van beide te combineren. Onze adviseur Wim is tijdens een informatieavond samen met de bewoners over het dak gelopen en heeft uitgelegd hoe we de groene daken aanleggen. Uiteindelijk hebben tien adressen een voorstel gekregen voor een groendak, soms in combinatie met zonnepanelen. Nadat de gemeente de subsidie had toegekend, konden we de aanleg plannen.

De aanleg van de groene daken

Voor de start van de aanleg is er aan de gemeente toestemming gevraagd om de straat af te mogen zetten. De straatafzetting hebben we ook richting de bewoners en omwonenden gecommuniceerd. Daarnaast hebben we met de bewoners de planning besproken en aangekondigd op welke dagen we voorbereidingen zouden treffen op het dak. Deze voorbereidingen bestonden onder andere uit het aanbrengen van valbeveiliging, het schoonmaken en controleren van de dakbedekkingen en het aanbrengen van de drainage lagen.

Met hulp van Wagenborg Nedlift hebben we in één dag de bodem van het groendak op de derde verdieping van de flat aangebracht. In totaal bestreek het groendak, met zonnepanelen van IQ Duurzaam, een oppervlakte van 420 m². De uitdrukking ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ werd gelukkig bevestigd. Na het inplanten van de bodem in de dagen erna was het werk voldaan.

We kijken terug op een fijne samenwerking met de bewoners van de Voermanstraat. In de komende twee jaar gaan we met de bewoners kijken hoe het eindresultaat zich ontwikkelt.

Een van de bewoners van de Voermanstraat laat weten:

“Ik wil jullie bij deze ook nog bedanken voor al het goede werk. Volgens mij hadden jullie goed oog voor de hele gang van zaken en heb je heel wat bemiddeld en gecoördineerd. En uiteraard een kwalitatief goed product geleverd. En (nog te leveren) goede nazorg. We moeten natuurlijk nog even geduld hebben hoe het eruit gaat zien, en hoe het zich houdt, maar tot zover niets anders dan mijn compliment en een dikke pluim voor jou/jullie!”

Wil je ook een initiatief starten om samen met je buren groene daken aan te leggen of een gezamenlijk dak te vergroenen? We helpen je graag met het proces!

 

Geïnteresseerd?

Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van een groendak? Neem contact met ons op voor meer informatie