Meer groen bij klimaatadaptieve nieuwbouw

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden klimaatadaptieve maatregelen steeds belangrijker bij nieuwbouw. Voor deze regio’s gelden nu en in de toekomst verschillende verplichtingen en richtlijnen om nieuwe bouwprojecten aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en extreme regenval. Kortom, tijd voor meer nieuwe groene daken!

Door ons al bij de ontwerpfase te betrekken, kunnen we meedenken over het gewenste type groene dak en de daarbij horende technische constructie vereisten. Zo kunnen er ook groene daken worden aangelegd op schuine daken. Ook kan de planning van de aanleg goed afgestemd worden met andere installaties zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze manier hebben we verschillende projecten opgezet en uitgevoerd samen met ontwikkelaars, architecten, bouwkundig ingenieurs en particulieren. Uiteraard kunnen onze groene daken ook gecombineerd worden met onze andere diensten zoals groene gevels, daktuinen en het afkoppelen/bergen van regenwater. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

WAAROM EEN GROEN DAK, GROENE GEVEL OF DAKTUIN?

Er is grote variatie in de kwaliteit van groene daken. Wij vinden het belangrijk dat onze groene daken bijdragen aan de lokale biodiversiteit, dat de uitgekozen planten goed kunnen groeien en dat deze planten niet verdrongen worden door woekerende planten uit de omgeving. Daarom kiezen wij voor onderhoudsarme planten die passen bij het groen uit de omgeving en leggen we een geschikte bodem aan waarin specifiek deze planten goed kunnen groeien. Dat betekent dat het langer duurt voordat jouw groene dak grotendeels begroeid is, maar ook dat je planten het op de lange termijn beter doen en je dus meer profijt hebt van je groene dak: een echt GrunnDak.

Groen dak biodiversiteit

Biodiversiteit

Groen dak isolatie

Isolatie

Groen dak afkoeling

Afkoeling omgeving

Groen dak minder rioolwater

Minder rioolwater

Groen dak levensduur dakbedekking

Levensduur dakbedekking

Onze diensten

GrunnDak groen dak bloemendak in Groningen op woonboot

Groen dak

Een groen dak is niet alleen heel mooi, maar biedt ook praktische voordelen. Zoals minder regenwater in het riool, een koeler huis en meer biodiversiteit. We bieden verschillende soorten groene daken aan, bestaande uit sedum, grassen, kruiden en bloemen.

Groene gevel geveltuin in Groningen de Zaayer klimplant

Groene gevel

Een groene gevel bestaat uit een constructie die aan je gevel bevestigd wordt, waarlangs de aangelegde klimplanten kunnen groeien. Dit kan veel verschil maken voor het aanzicht van je huis en de straat, maar biedt nog meer praktische voordelen.

Onze andere diensten daktuin

Daktuin

Met een daktuin kun je ook óp je dak genieten van al het groen. Dat is helemaal handig als je geen tuin, maar wel een dak hebt! Een daktuin biedt dezelfde voordelen als een groen dak. Onze huiskunstenaar Koos ontwerpt de daktuin naar jouw wensen.

Wil je een offerte aanvragen?

WETTEN EN REGELS VOOR KLIMAATADAPTIEF BOUWEN

Bij nieuwbouwprojecten moet er rekening worden gehouden met zowel nationale als lokale regelgeving voor klimaatadaptief bouwen. De Omgevingswet, het Bbl, en de doelstellingen uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie vormen de wettelijke basis, terwijl gemeenten en provincies deze verder uitwerken in omgevingsvisies en verordeningen. Maatregelen zoals groene daken, waterbergingen en het tegengaan van hittestress zijn hierbij essentieel om de negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen en kunnen door regelgeving verplicht worden gesteld.

NATIONALE WET- EN REGELGEVING

a. Omgevingswet

De Omgevingswet vormt de basis voor een integrale aanpak van ruimtelijke ordening, milieubeheer en waterbeheer. Een van de belangrijkste doelen is om klimaatadaptieve maatregelen verplicht te stellen bij nieuwbouw. Deze wet biedt provincies en gemeenten de ruimte om lokaal beleid te ontwikkelen dat aansluit op specifieke uitdagingen zoals wateroverlast, hitte, droogte en biodiversiteit​ (Klimaatadaptatie Groningen).

b. Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Onderdeel van de Omgevingswet is het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit besluit bevat technische vereisten voor bouwwerken en de fysieke leefomgeving. Het Bbl stelt bijvoorbeeld eisen aan de waterdoorlatendheid van de grond en aan maatregelen voor hittestress​ (Klimaatadaptatie Groningen).

c. Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie

Dit nationale plan stelt doelen voor klimaatadaptief bouwen en zet gemeenten aan tot actie. Hoewel het Deltaplan zelf niet dwingend is, verplicht het gemeenten om stresstests uit te voeren voor risico’s zoals wateroverlast en hittestress. Vervolgens moeten gemeenten passende maatregelen opnemen in hun beleid ​(Klimaatadaptatie).

LOKALE WET EN REGELGEVING

Lokale overheden, zoals gemeenten en provincies, zijn verantwoordelijk voor de praktische invulling van klimaatadaptief bouwen binnen de kaders van de Omgevingswet. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hoe dit lokaal is uitgewerkt:

a. Gemeentelijke Omgevingsvisies

Elke gemeente moet onder de Omgevingswet een omgevingsvisie opstellen, waarin de doelen voor ruimtelijke ontwikkeling en leefomgeving staan. Klimaatadaptatie is een belangrijk thema in de gemeente Groningen, waar specifiek wordt ingezet op regenwaterbeheer en groene infrastructuur​ (Provincie Groningen) ​(Klimaatadaptatie Groningen).

b. Provinciale Omgevingsverordening

Provincies hebben vaak hun eigen omgevingsverordeningen, waarin specifieke ruimtelijke regels zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld in de provincie Groningen en Drenthe, waar waterbeheer en biodiversiteit speerpunten zijn ​(Provincie Groningen)

 

Natuur-inclusief bouwen gemeente Groningen

In Groningen is klimaatadaptatie een belangrijke focus voor de toekomst, met verschillende initiatieven gericht op het verduurzamen van de stad en het bevorderen van veerkracht tegen klimaatverandering. De gemeente heeft een uitvoeringsagenda voor klimaatbestendigheid opgesteld, die tussen 2020 en 2024 maatregelen beschrijft om de stad weerbaarder te maken tegen toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien​.

Een belangrijke benadering in Groningen is natuur-inclusief bouwen. Dit beleid is ontworpen om de biodiversiteit te versterken door bijvoorbeeld groene daken, gevelgroen en nestkasten voor vogels en vleermuizen te integreren in de bouw van nieuwe gebouwen. Deze maatregelen helpen niet alleen de biodiversiteit, maar dragen ook bij aan het verminderen van wateroverlast en hittestress, wat de stad klimaatresilienter maakt. Verder wordt verwacht dat deze benaderingen het binnenklimaat verbeteren en de levensduur van gebouwen en zonnepanelen verlengen​.

Er wordt momenteel ook gestreefd naar verdere integratie van natuurinclusieve maatregelen in de wet- en regelgeving, met een stimuleringsactie voor bestaande gebouwen en tuinen. Eigenaren kunnen kortingen krijgen voor het verbeteren van de biodiversiteit, en er zijn subsidies beschikbaar voor klimaatbestendige aanpassingen in de woonomgeving​. Deze acties maken het voor bewoners en ondernemers eenvoudiger om bij te dragen aan een duurzame en toekomstbestendige stad.

Meer informatie over de klimaatadaptatieplannen van de gemeente is te vinden op de officiële pagina over klimaatbestendigheid van de gemeente Groningen hier​.

Duurzaam groen dak

Een gezond en dus duurzaam groen dak begint met het aanleggen van een goede bodem. Daarom leggen wij een relatief zwaardere bodem aan van vulkanisch gesteente in plaats van te werken met plastic cassettes. Dit zorgt er direct voor dat onze groene daken plastic-arm zijn. Het plastic dat we gebruiken is gecertificeerd gerecycled plastic in de vorm van onze drainagematten. Ook hebben we tegen een meerprijs alternatieve drainagematten van natuurlijk materiaal. Hier kun je naar vragen in je offerte aanvraag. Het plastic waarin de planten worden vervoerd is ook gerecycled plastic en wordt na gebruik ook weer gerecycled. Tot slot zijn we selectief in de planten die we kiezen, halen we deze planten bij lokale kwekers en zijn deze planten gifvrij. De zaden die we gebruiken bestaan uit inheemse lokale zaden met een grote genetische variatie. Zo zorgen we ervoor dat jouw groene dak echt Grunn is.