560 m2 groene nieuwbouwdaken in Norg
Offerte aanvragenIn Norg hebben we in vijf weken tijd 560 m² aan groene daken aangelegd op 15 woningen. Deze aanleg is in het voortraject van de bouw meegenomen en is uitgevoerd in samenwerking met Nijhuis Bouw.
Deze daken zijn in de vroege ontwerpfase van het bouwproject meegenomen, in nauwe samenwerking met Nijhuis Bouw. We hebben vooraf goed afgestemd op de wensen van Nijhuis Bouw en samen een plan van aanpak en Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan (VGM) opgesteld. Het project was zorgvuldig geïntegreerd in de bouwplannen, waardoor we de aanleg van de daken efficiënt konden uitvoeren. Gedurende de eerste twee jaar blijven we betrokken bij de ontwikkeling van de daken, zodat we de groei goed kunnen monitoren en de planten zich optimaal kunnen vestigen. De daken staan nog in de beginfase van hun ontwikkeling, maar er liggen zeker nog groeispurten in het vooruitzicht!
Klimaatadaptief Bouwen en de Toekomst
Vanaf 2024 is er in Nederland een verplichting voor nieuwbouw om klimaatadaptief te zijn. Dit houdt in dat nieuwe gebouwen zo moeten worden ontworpen dat ze bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering, zoals extreme regenval en hitte. De overheid heeft richtlijnen opgesteld waar gemeenten en ontwikkelaars aan moeten voldoen, zodat woningen niet alleen nu voldoen aan de eisen, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.
Groene daken spelen een belangrijke rol in deze aanpak. Ze helpen bij het afvoeren van regenwater en het verminderen van de temperatuur in de stad. Ook bevorderen ze de biodiversiteit door habitat en voedsel te bieden voor verschillende planten- en diersoorten, wat essentieel is voor een gezonder ecosysteem in stedelijke omgevingen. Dit heeft niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor de leefkwaliteit van de bewoners.
Natuur-inclusief bouwen gemeente Groningen
In Groningen is klimaatadaptatie een belangrijke focus voor de toekomst, met verschillende initiatieven gericht op het verduurzamen van de stad en het bevorderen van veerkracht tegen klimaatverandering. De gemeente heeft een uitvoeringsagenda voor klimaatbestendigheid opgesteld, die tussen 2020 en 2024 maatregelen beschrijft om de stad weerbaarder te maken tegen toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien.
Een belangrijke benadering in Groningen is natuur-inclusief bouwen. Dit beleid is ontworpen om de biodiversiteit te versterken door bijvoorbeeld groene daken, gevelgroen en nestkasten voor vogels en vleermuizen te integreren in de bouw van nieuwe gebouwen. Deze maatregelen helpen niet alleen de biodiversiteit, maar dragen ook bij aan het verminderen van wateroverlast en hittestress, wat de stad klimaatresilienter maakt. Verder wordt verwacht dat deze benaderingen het binnenklimaat verbeteren en de levensduur van gebouwen en zonnepanelen verlengen.
Er wordt momenteel ook gestreefd naar verdere integratie van natuurinclusieve maatregelen in de wet- en regelgeving, met een stimuleringsactie voor bestaande gebouwen en tuinen. Eigenaren kunnen kortingen krijgen voor het verbeteren van de biodiversiteit, en er zijn subsidies beschikbaar voor klimaatbestendige aanpassingen in de woonomgeving. Deze acties maken het voor bewoners en ondernemers eenvoudiger om bij te dragen aan een duurzame en toekomstbestendige stad.
Meer informatie over de klimaatadaptatieplannen van de gemeente is te vinden op de officiële pagina over klimaatbestendigheid van de gemeente Groningen hier.
.
Samenwerken voor duurzaamheid
Het project in Norg laat mooi zien hoe we samen met bouwpartners zoals Nijhuis Bouw en de gemeente Groningen groene oplossingen kunnen integreren in de ontwerpfase van nieuwe wijken. Door vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan, zorgen we ervoor dat groen niet alleen een toevoeging is, maar echt een onderdeel van het ontwerp wordt.
Daarnaast hebben we in dit project extra aandacht besteed aan de bodem. We hebben ervoor gezorgd dat er genoeg ruimte is voor de plantengroei door 80 kg extra bodem toe te voegen, zodat de pluggen en het kruidenmengsel van Cruydthoeck goed kunnen uitgroeien. In samenwerking met de aannemer hebben we praktische informatie over het onderhoud van de daken en de planten verspreid via documenten en flyers, die vervolgens met de bewoners gedeeld zijn. Ook hebben we aangegeven dat bewoners contact met ons kunnen opnemen voor vragen en we de komende twee jaar meekijken om te zorgen dat alles goed blijft groeien.
Door deze initiatieven met groene daken nemen we niet alleen stappen naar een duurzamere toekomst, maar maken we onze steden ook veerkrachtiger. Groene daken zijn dus meer dan alleen een mooi uitzicht; ze zijn een essentieel onderdeel van een klimaatbestendige leefomgeving.
Bekijk ook andere projecten