Steenbreek met geveltuin en groene gevel voor St. Michaelschool
Offerte aanvragenWat?
Geveltuin en groene gevel
Bijzonderheden
Gemeente Groningen en Basisschool St. Michael
Aanleg
Najaar 2024
De basisschoolkinderen van de Sint Michaëlschool Groningen dromden nieuwsgierig samen bij de aanleg van hun groene gevel, geveltuin en verrijdbare plantenbakken. Ze stelden onuitputtelijke vragen, hielden de voortgang goed in de gaten en gaven ons tips én complimenten. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en maakte meteen duidelijk hoe belangrijk en leerzaam het is om natuur naar de stad te brengen, zelfs op een klein stukje speelplein.
Dit project hebben we uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Groningen in het kader van stadsvergroening en klimaatadaptatie. Een uitdaging, want dit deel van het centrum bestaat voornamelijk uit steen. Het steenbreken met groen betekent ook het herinrichten van de ruimte: waar voeg je groen toe en wat wordt de nieuwe functie van die ruimte?
Koos en Loes hebben met de basisschool de wensen en mogelijkheden besproken. De gevelconstructie moest stevig en veilig zijn, de planten moesten goed groeien met weinig zonlicht, en de planten mochten niet giftig zijn. Qua locatie werd rekening gehouden met de speelactiviteiten en de jaarlijkse eindejaarsmusical. Daarom werd gekozen om een deel van het groen in verrijdbare bakken te plaatsen. Deze bakken zijn door Koos op maat gemaakt, met afgeronde hoeken en in de kleuren van de school.
Een extra mooi detail: de planten zijn grotendeels inheems en komen van de biologische kweker Natuurlijk Sterker uit Eelderwolde. Ook de zaden zijn afkomstig van zadenleverancier Cruydt Hoeck uit Nijeberkoop. De planten zijn zorgvuldig geselecteerd door Jozé. Al met al was het dus weer een mooi, creatief en typisch Grunn project!
Steenbreek subsidie
De Gemeente Groningen subsidieert verticale vergroening met €20 per m² geveloppervlak (minimaal 5 m²). Daarnaast biedt de gemeente een aanvullende subsidie van €10 per m² voor het verwijderen van tegels en het planten van groen op horizontale oppervlakken (minimaal 20 m²). Dit wordt de Steenbreek subsidie genoemd. Deze regelingen stimuleren vergroening die regenwater beter opvangt en het stadsklimaat verbetert.
Waarom een groene gevel?
Een groene gevel bestaat uit een constructie die aan je gevel bevestigd wordt, waarlangs klimplanten kunnen groeien. Dit kan worden uitgebreid met een geveltuin aan de voet van de gevel. Een groene gevel is niet alleen mooi zichtbaar, maar maakt ook een groot verschil voor het aanzicht van je huis en straat. Daarnaast houdt de plantengroei van de gevel water vast en verdampt dit voor een groot deel. Bij hevige regenval verdwijnt er daardoor minder regenwater het riool in en blijft de omgeving koeler tijdens hete zomerdagen.
Groen rondom onze gebouwen is ook goed voor het klimaat en de natuur: de planten nemen CO2 op en bieden een schuil- en voedselplaats voor insecten en vogels. Wel is het belangrijk dat je groene gevel geen schade aan je huis of pand toebrengt, daarom is een goede constructie en plantkeuze belangrijk. Wil je verder gaan? Dan kunnen wij ook een geveltuin voor je aanleggen.
Een groene gevel van GrunnDak
We bieden verschillende constructies voor groene gevels en kiezen altijd de juiste planten per situatie. We vinden het ook belangrijk dat de constructie er goed uitziet, zelfs als de gevel ’s winters niet zo groen is. Onze groene gevels zijn altijd maatwerk. Wil je een uniek ontwerp voor jouw gevel? Koos Buist kan een speciaal ontwerp maken. Bij het aanleggen van je groene gevel zorgen we ervoor dat de wortels van de planten in contact kunnen komen met het grondwater, zodat ze beter bestand zijn tegen droge dagen. Dit zorgt voor een zo mooi mogelijke GrunnGevel.
Burenvoordeel
Samen is beter dan alleen, en dat geldt ook voor meer groen! Wanneer jij samen met drie of meer buren kiest voor GrunnDak, kunnen we de aanleg combineren en krijg je 10% korting. Ook kunnen we de ontwerpen voor jou en je buren op elkaar afstemmen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van je buurt.
Bekijk ook andere projecten